Hoe werkt chiptuning?

Er wordt nog steeds geheimzinnig gedaan over chiptuning en voor velen is het een zeer ingewikkeld en technisch proces. Velen zien het bos door de bomen niet meer. Daarom willen wij het  jullie zo eenvoudig mogelijk uitleggen.

 

Zo zijn er 3 mogelijke manieren om een auto te chiptunen:

 

Via de computer

 

Deze manier werkt met een programmeur die het programma uitleest vanuit de EPROM. Die verhoogt op deze manier de tabellen voor injectie en ontsteking in zijn geheel. Een ervaren programmeur zal ook de toerenbregrenzing met een paar honderd toeren verhogen. Waarna hij/zij een schatting maakt van 10% vermogenswinst. Dit is eigenlijk hetzelfde proces als wat men vroeger vooral deed.

 

Rollenbak of vermogenstestbank

 

Een betere, en de populairste, manier is het herschrijven van de tabellen met behulp van een rollenbak of vermogenstestbank. Deze methode zal zoveel mogelijk omstandigheden na proberen bootsen om zo de ontsteking te vervroegen. Dat wordt in vaktermen ‘rollen’ genoemd. Dat rollen wordt heel vaak gecombineerd met de inspuitcorrectietabel.

 

Het nadeel aan deze methode is dat je weinig grip hebt op de vele variabele factoren. Bijvoorbeeld de inlaat- en motortemperatuur; die zijn nauwelijks te controleren en hebben invloed op correcties die het motormanagement zelf maakt. Hierdoor proberen chiptuners eerst een programma te maken op de computer dat gebaseerd is op hun ervaringen. Pas daarna gaan ze pas wijzigingen aanbrengen op de rollenbak. Deze manier van chiptunen levert dan ook een goed getunede chip af.

 

Motorproefstand

 

De allerbeste manier is nog steeds de computergestuurde en geconditioneerde motorproefstand. Alleen is deze manier van chiptuning werkelijk peperduur en wordt ze dus amper toegepast. Bij deze motorproefstand kan de motor exact vastgehouden worden op alle mogelijke omstandigheden. Zelfs de invloed van de inlaattemperatuur en motortemperatuur zijn geen stoorzenders meer in dit chiptuning proces. Omwille van de benodigde deskundigheid en het hoge prijskaartje worden deze chips niet voor straatgebruik gemaakt maar voor het circuit.

chiptuning circuit