Kan je auto’s met veel kilometers nog (goed) tunen?

Motor tuning : of de motor nu gechipt is op 20.000, 50.000, 100.000 of 150.000 km, de levensduur van de motor wordtniet nadelig beïnvloed door tuning, op voorwaarde dat ze correct is uitgevoerd!

Motor tuning : is er een maximale kilometerstand? 

De maximale kilometerstand om nog motor tuning bij te doen is verschillend per type motor. Bij een atmosferische motor hoeft de motor nog in een normale, gezonde conditie verkeren. Dat wil zeggen dat wanneer het olieverbruik niet hoger is dan 1:1500 er geen probleem mag zijn om te tunen. In het geval van turbo motoren is de conditie van de turbo doorslaggevend want die wordt na motor tuning warmer.

 

De belangrijkste onderdelen

De hoge druk pomp verzorgt de hoge inspuitdruk die oploopt tot 1350 bar, maar pas na 250.000 km kan dat pas problemen geven. Het is een kwestie van levensduur; hoe ouder de hoge druk pomp, hoe slechter de inwendige afdichting. Toch kan het soms zijn dat de oorzaak van problemen met de hoge druk pomp ergens anders ligt want de brandstof voor de hoge druk pomp wordt aangevoerd vanuit de tank. Dat gebeurt via de lage druk pomp en daar kan het heel soms ook eens fout lopen.

 

De levensduur van de turbo is afhankelijk van het gebruik en onderhoud. Zo probeer je best geen hoge prestaties te halen bij een koude motor want de smering is dan nog lang niet optimaal. Na een wilde rit de motor direct uitzetten is tevens ook geen bijster goed idee voor een lange levensduur want de olie in de turbo verbrandt dan. Meer tips voor een lange levensduur van een turbomotor ?

 

De luchtmassameter uit fase vermindert qua prestaties na gemiddeld 80.000 kilometer. Een algemeen probleem bij alle automerken waarover niemand echt de precieze oorzaak kan aanwijzen.

 

U wil ook uw motor laten? Heeft u nood aan meer informatie? Wij helpen u graag verder. Contacteer 123 Performer vrijblijvend.