Een Catalysator (katalysator) en zijn werking

Vaak krijgen mensen te horen dat ze de catalysator (katalysator) van hun auto moeten vervangen. Welke functie heeft dit voorwerp nu uiteindelijk? Een catalysator (katalysator) zit in het voertuig van een auto en heeft als taak om uitlaatgassen te zuiveren met als gevolg dat dit een positieve impact heeft op het milieu. Het rijden met een auto brengt met zich mee dat er schadelijke stoffen vrij komen die zeer nadelig zijn voor het milieu. In 1992 werd de regel ingevoerd dat sindsdien elke auto een katalysator moest bezitten. Kortom, de catalysator (katalysator) zal de schadelijke stoffen reduceren.

Werking catalysator

De katalysator wordt geplaatst aan de voorkant van de uitlaat van de auto. vanaf het moment dat uitlaatgassen de uitlaat willen verlaten moeten deze gezuiverd worden. Dit gebeurt aan de hand van het monoliet die zich in de kern van de catalysator bevindt. De catalysator (katalysator) wordt gevuld door het monoliet die een stuwende werking heeft. Deze gaat als het ware uitlaatgassen terug sturen.

Het monoliet is waterafstotend met Platina, Palladium en Rhodium. Het Platina, Palladium en Rhodium zorgen voor een chemische reactie tussen de schadelijke stoffen in de uitlaat waardoor schadelijke stoffen onschadelijk worden en dusdanig de uitlaat gezuiverd verlaten.

Soorten catalysatoren

Er zijn heel wat verschillende soorten catalysatoren (katalysatoren) beschikbaar die qua opbouw anders in elkaar zitten. Eerst is er de traditionele catalysator (katalysator) die bestaat uit een monoliet zoals hierboven vermeld. Daarnaast zijn er catalysatoren (katalysatoren) waarvan hun kern bestaat uit staal die waterafstotend is met edelmetalen. Deze heeft een spiraalachtige vorm.

Er wordt verder ook vaak gesproken over roetfilters. Deze hebben als doel om roetdeeltjes tegen te houden. Een roetfilter vind je terug bij dieselmotoren die ook een catalysator hebben. De roetfilter is bij een dieselmotoren nodig omdat deze motor meer roetdeeltjes produceert dan bij een benzine motor. Vandaar dat een gewone catalystor volstaat bij auto’s die een benzinemotor hebben.

Het gevaar is dat een roetfilter verstopt kan geraken. De roetfilter reinigen is hierbij dus aangewezen.

Wens je meer info over de roetfilter en of hij aan vervanging toe is? Hiervoor neemt u best contact op met de garagist 123 Performer. Zij helpen je graag verder!

+
voertuigen behandelbaar
+
problemen opgelost
+
tevreden klanten
%
zuiniger rijden