Wat is chiptuning?

chiptuning

Chiptuning van de E C U van bijna alle wagens door 123Performer?

Iedere wagen kan getuned worden, of het nu een benzinemotor of dieselmotor is, turbogeblazen of niet, motor tuning kan altijd. (Eveneens vrachtwagen tuning, contacteer ons voor meer informatie) Als er een elektronisch geregelde inspuiting en ontsteking aanwezig is (E C U ), is chiptuning mogelijk.

Wat is de E C U ?

De E C U is de plaats waar alle informatie van de motor binnenkomt. Door het toenemende Euronorm 5 en 6 wordt het moeilijker en moeilijker om je wagen, bestelwagen en truck te herprogrammeren. Dit omwille van allerlei systemen zoals een EGR systeem, roetfilter systeem, Adbluesysteem en dergelijke. Met deze moet je rekening moet houden en desnoods aanpassen en/of herprogrammeren. De meeste problemen bij voertuigen zijn vaak te wijten aan slechte tuning of herprogrammering. Wanneer er geen rekening werd gehouden met de extra systemen voor de toenemende euronorm. De E C U  geeft, aan de hand van allerlei gemeten gegevens zoals de injectie, luchtinlaat en de temperatuur van lucht en uitlaatgas, aan de turbo de opdrachten.

In ieder voertuig zit een E C U die aanpasbaar is en niet onbelangrijk om weten is dat deze uniek is in elk voertuig. Net zoals een unieke chassisnummer. 123Performer past ieder programma van ieder voertuig handmatig aan. Een veel voorkomend probleem in de praktijk is dat bij velen dit gebeurt aan de hand van kopieerbestanden van andere wagens. Dit is echter enorm risicovol daar de meeste motoren teveel verschillende systemen en combinaties van die systemen bevatten. Hiermee moet afzonderlijk rekening gehouden worden. Men zou dit niet automatisch mogen laten verlopen.

Bij 123Performer zijn we ons daarvan bewust. Wij gaan j net om deze reden handmatig te werk, om dergelijke problemen uit te sluiten. 123Performer staat garant voor een unieke, maar vooral een feilloze motor tuning van je wagen opdat alles in samenspraak werkt en blijft werken naar behoren en verlangen van klant en voertuig.

Chiptuning via powerbox? Niet zonder gevolgen, doe beroep op een expert

Bij chiptuning via powerbox wordt de waarde die naar de E C U gestuurd gemanipuleerd. Hoewel deze vorm van chiptuning goedkoper is, is deze manier niet zonder gevolgen. Goedkopere powerboxen hebben vaak het probleem dat men de juiste afstelling niet kan vinden. Hierdoor gaan alle andere systemen zoals de roetfilter, EGR, AdbBlue, .. overbelast geraken en kunnen deze ernstig beschadigd geraken op termijn.

Er zijn wel enkele wagens die je enkel kan tunen door middel van de powerbox, maar dan staat 123Performer garant om bij deze bepaalde wagens een goede en kwalitatieve powerbox of een ganse externe E C U ( handgemaakt en dus uniek op basis van het chassisnummer van de wagen en de juiste motor) te plaatsen. Om ervoor te zorgen dat alle bijhorende systemen naar behoren kunnen aangepast worden. De levensduur van een motor en alle andere systemen wordt bij de verantwoorde en unieke motor tuning van 123Performer niet tekort gedaan. Fabrikanten van motoren bouwen een behoorlijke (mechanische) veiligheidsmarge in en 123Performer werkt enkel in deze veiligheidsmarge om garant te kunnen staan voor een blijvende optimale werking van voertuig en aldus tevredenheid van de klant.

Welke voordelen heb je met chiptuning door 123Performer?

De grootste voordelen van chiptuning door 123Performer kan je enkel verkrijgen wanneer alle systemen van je voertuig in overeenstemming met elkaar aangepast worden.

Zowel voor personenwagen- , bestelwagen- als vrachtwagen tuning zal een hoger koppel in NM en meer vermogen in Pk niet alleen leiden tot minder verbruik in brandstof (met als doel een zuinige auto, vandaar vaak de verwijzing naar ecotuning) en minder verbruik in AdBlue. Het resulteert eveneens in minder schakelen daar je voertuig meer rijbereik verkrijgt per versnelling. Bij het juiste rijgedrag kan dat tot 20 % betekenen op bepaalde voertuigen.

Benieuwd welke winst je kan behalen op jouw voertuig? Selecteer het juiste voertuig en maak een afspraak bij 123Performer.

+
voertuigen behandelbaar
+
problemen opgelost
+
tevreden klanten
%
zuiniger rijden